Brandschilderen

Brandschilderen is een techniek ontstaan in de vroege middeleeuwen waarbij glas en een metaaloxide worden samengesmolten. Door een chemische reactie krijgt het glas een andere kleur. Voor het samensmelten wordt een speciale oven gebruikt die zeer gecontroleerd hogere temperaturen tot soms wel over de 1000 graden Celsius bereikt. Elke kleur moet in verschillende lagen worden samengesmolten omdat er anders ongecontroleerde chemische reactie optreden tussen de verschillende metaaloxides.

Traditioneel werden slechts enkele kleuren gebruikt; zwart en bruin. Er werd op gekleurd glas gewerkt door met het brandschilderen contouren en schaduwen aan te brengen. Vanwege materiaalschaarste is een korte periode geweest dat er met veel kleuren op blank glas werd geschilderd. Het nadeel hiervan was, dat de kleuren veel minder intens waren en de dunne gekleurde laagjes glas aan de buitenkant van het blanke glas kwetsbaarder waren dan het massief gekleurde glas.

Tegenwoordig wordt heel vaak ook op blank of zeer licht getint glas geschilderd met veel kleuren. Hierdoor kunnen naast hele grote ramen, zoals die van een kerk, ook kleine ramen, raamhangers of andere objecten voorzien worden van zeer gedetailleerde schilderingen. Brandschilderen is een bijzondere techniek met vele mogelijkheden, die vaak ‘schilderen met licht’ wordt genoemd, want met daglicht verandert het effect van gebrandschilderd glas.

Bij ArteDeco werken we zowel in de traditionele techniek als moderne technieken. Voor het brandschilderen gebruiken we een moderne computergestuurde oven op gas zodat we volledige controle hebben over het eindresultaat.